- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Vård- och omsorgsboende
- Så är det att bo på ett vård- och omsorgsboende
Så är det att bo på ett vård- och omsorgsboende
På ett vård- och omsorgsboende finns plats både för personer med demenssjukdom och de som behöver omsorg och omvårdnad på grund av ålder.
På våra boende arbetar omsorgspersonal, vårdbiträden, undersköterskor och enhetschef. Det finns även tillgång till sjuksköterska, fysioterapeut och arbetsterapeut. Tillgång till läkare har vi via närmsta vårdcentral. Vi har personal som arbetar dygnet runt på våra boende.
Service på boendet
Egen kontaktperson
När du flyttar in på ett vård- och omsorgsboende får du en personlig kontaktperson. Kort efter att du har flyttat in, bjuder kontaktpersonen in dig till ett välkomstsamtal. Under välkomstsamtalet får du information om sådant som kan vara bra för dig att veta om ditt nya boende. Vi vill också gärna veta mer om dig och dina vardagliga rutiner. Du kan kontakta din kontaktperson om du har frågor om ditt boende. Det är också kontaktpersonen som tillsammans med dig skriver din genomförandeplan. Genomförandeplanen beskriver vilken typ av stöd och insatser som du behöver hjälp med.
Dina anhöriga
Dina anhöriga är alltid välkomna att delta i din omvårdnad och skötseln av din lägenhet.
I första hand är det alltid anhöriga som ska följa med dig till läkarbesök, tandläkarbesök, fotvård och liknande. Det är också anhöriga eller god man som ansvarar för att köpa till exempel kläder och hygienartiklar.
Anhöriga får gärna komma med tips och idéer på aktiviteter som vi kan göra på boendet. Prata med enhetschefen på boendet om du har idéer eller vill engagera dig som volontär för en aktivitet.
Om boendet
Om lägenheten på boendet
Du hyr din lägenhet på vård- och omsorgsboendet och i din bostad finns en höj- och sänkbar säng med madrass och ett sängbord. Har du hjälpmedel i hemma ska du ta med dem till ditt nya boende. I övrigt möblerar du med dina egna möbler och tillhörigheter så som du själv vill ha det. I lägenheten finns också en liten köks del med kylskåp och vask.
I varje lägenhet finns ett värdeskåp som man låser med en digital nyckel. Det är bara behörig personalen på boendet som kan låsa upp värdeskåpet. Vill du istället själv ansvara för dina värdesaker kan du installera ett eget värdeskåp i lägenheten. Kostnaden för det står du för själv.
Tv, telefon och annan teknik
Det skiljer sig åt mellan vård- och omsorgsboendena hur det fungerar med tv, telefon och wifi till exempelvis din dator eller surfplatta. Du kan läsa mer om vad som gäller på respektive boendes sida.
Vad kostar det att bo?
Du betalar hyra samt en omsorgsavgift för att bo på ett vård- och omsorgsboende. Hur stor omsorgsavgiften är beror på din inkomst. Du betalar även en abonnemangsavgift för maten. I den avgiften ingår samtliga måltider som serveras på boendet.
Som hyresgäst betalar du själv för exempelvis toalettpapper, rengöringsmedel och liknande till din lägenhet. Du kan teckna ett abonnemang för förbrukningsmaterial som innebär att boendet köper in det som behövs. Då betalar du en månadskostnad för dessa produkter. Enhetschefen på boendet kan ge dig en lista med de produkter som ingår i ett abonnemang för förbrukningsmaterial.
Du behöver ha en egen hemförsäkring för din lägenhet på boendet.