- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Avfall och återvinning
- Avgifter och abonnemang för återvinning
- Varmkompost för matavfall
Varmkompost för matavfall
När du komposterar får du utmärkt jord till både din trädgård och dina krukväxter. Dessutom återförs näringen till jorden.
För att kompostera matavfall måste du ha en varmkompost och sköta den så att den inte stör dina grannar. Du sorterar ut ditt matavfall och lägger det i en godkänd varmkompostbehållare på din tomt. Du står själv för skötsel och utrustning. Innan du kan få abonnemanget varmkompost måste du ansöka om det i vår e-tjänst.
Om du flyttar in i en fastighet som har abonnemang Varmkompost och vill fortsätta ha detta abonnemang måste du göra en ny ansökan. Tills ansökan är godkänd får du taxan för matavfall blir biogas.
Ansök om varmkompost
Vill du börja kompostera ditt matavfall behöver du skicka in en ansökan till Kungsbacka kommun. Det gör du via vår e-tjänst eller genom att hämta en blankett som du kan skicka in.
Ansök om egen varmkompost. Länk till annan webbplats.
Tänk på att latrinkompostering inte är samma sak som varmkompostering och behöver hanteras separat. Ska du kompostera ditt latrinavfall behöver du kontakta Miljö & Hälsoskydd och söka dispens.
Ansöka om eget omhändertagande av slam, fekalier eller urin. Länk till annan webbplats.
Om du vill kompostera trädgårdsavfall behöver du varken anmäla eller söka tillstånd för detta. Tänk dock på att placera komposten på ett bra ställe, så att den inte stör dina grannar.
Skötselråd
Avfallet som slängs i komposten bör vara så finfördelat som möjligt samt läggas i tunna lager. Man riskerar då inte att avfallet ruttnar inifrån. För att ytterligare öka nedbrytningshastigheten ska komposten röras om så att gammalt och nytt material blandas.
För att lyckas med varmkompostering måste man se till att ha gott om syre och rätt fukthalt, det är viktigt att blanda om i kompostmaterialet för att få en bra sammansättning av näringsämnen.
Matavfallet bör blandas med exempelvis torrt trädgårdsavfall, sågspån, flis eller halm för att ge en bra sammansatt diet för mikroorganismerna. Det krävs cirka en del täckmaterial till tre delar avfall.
Färskt matavfall bör aldrig ligga på ytan, utan täckas med strömaterial ovanpå eller blandas ner ordentligt för att förhindra problem med lukt, flugor eller råttor
I varmkomposten kan du slänga:
- Matrester, råa och tillagade
- Frukt och grönsaker
- Skal, inklusive äggskal
- Kaffe- och te-sump
- Filterpåsar
- Hushållspapper, ofärgade servetter och näsdukar
- Blommor, växter och blomjord
I varmkomposten kan du inte slänga:
- Cigarettfimpar och snus
- Dammsugarpåsen och dess innehåll
- Blöjor och bindor
- Gyttja och lera
- Stora mängder aska eller grillkol
- Mjukplast
- Stålull
- Tyg
- Förpackningar, till exempel plast, metall, frigolit, glas, kartong
Tid för kompostprocessen
Det tar ofta sex månader innan komposten har brutits ner. Kompostmaterialet kan då flyttas till nästa fack eller till en övertäckt trädgårdskompost. Materialet är färdigt när det ser ut, känns och luktar som jord. Låt den då eftermogna genom att täcka över den i 2–3 månader.
Lösningar på vanliga problem med hushållskomposten
Ibland kan en kompost drabbas av problem. Obalans i innehållet kan göra att det börjar lukta illa eller att nedbrytningsprocessen avstannar. Nedan beskrivs de vanligaste problemen och dess åtgärder: