Arbetssätt inom hemtjänsten

Under 2024 ska hemtjänsten i Kungsbacka börja arbeta efter Kungsbackamodellen. Det innebär att vi övergår från minutstyrt arbetssätt till ett tillits- och behovsbaserat arbetssätt.

Vi har samlat frågor och svar kring vårt nya arbetssätt. Har du frågor är du alltid välkommen att höra av dig till din hemtjänstgrupp eller biståndshandläggare.

Vad innebär Kungsbackamodellen för hemtjänsten i Kungsbacka kommun?

Kungsbackamodellen är en omfattande förändring i hemtjänstens arbete som innebär att övergå från minutstyrd till ett tillits- och behovsbaserat arbetssätt. De centrala principerna i detta nya arbetssätt inkluderar IBIC (Individens behov i centrum), tillitsbaserad styrning och en fast omsorgskontakt som alla omsorgstagare har rätt till.

När och hur införs Kungsbackamodellen?

Det nya arbetssättet införs stegvis och målet är att det ska vara implementerat i samtliga hemtjänstgrupper till sommaren 2025. Du som omsorgstagare kommer att få ett informationsbrev när det är dags för den hemtjänstgrupp som du tillhör att bli en del av Kungsbackamodellen. Tillsammans med en personal från hemtjänstgruppen, din fasta omsorgskontakt, kommer du därefter att få möjlighet att planera hur ditt behov av stöd och hjälp i din vardag ska utformas och genomföras.

Vad behöver jag som omsorgstagare göra nu?

I nuläget behöver du inte göra någonting. När det är dags för din hemtjänstgrupp att övergå till det nya arbetssättet får du ett brev med mer information. Du kommer bli kontaktad av en biståndshandläggare inom de närmaste veckorna. Om du tillhör förvaltningen för Individ & Familjeomsorg kommer din socialsekreterare att ta kontakt med dig. Vid detta tillfälle kommer ni att gå igenom dina behov av stöd och hjälp i vardagen, både dag och natt, och både när det gäller omsorg och service. Tillsammans med en personal från hemtjänstgruppen, din fasta omsorgskontakt, kommer du därefter att få möjlighet att planera hur ditt behov av stöd och hjälp i din vardag ska utformas och genomföras.

Kommer den hjälp jag får att förändras?

Hemtjänsten kommer fortfarande att ge dig det stöd du behöver utifrån ditt biståndsbeslut. Med Kungsbackamodellen får hemtjänstpersonalen ökade möjligheter att individanpassa stödet baserat på dina behov. Din fasta omsorgskontakt kommer att ha en större roll i att samordna det stöd du får.

Behöver jag byta hemtjänstgrupp?

Nej, du tillhör samma hemtjänstgrupp som tidigare.

Hur ser tidsplanen ut för införandet av Kungsbackamodellen?

  • Januari-september 2024: Pilot i Onsala, Varla och City
  • September 2024: Uppföljning och beslut om breddinförande
  • September 2024-juni 2025: Breddinförande i resterande hemtjänstgrupper och de externa utförarna av hemtjänst.

Påverkas mina avgifter av förändringen?

Nej, avgifterna är fortfarande beräknade utifrån det du är beviljad av biståndshandläggaren. Däremot kommer utseendet på din faktura att ändras något. Framöver kommer det att stå en gemensam post "hemtjänst" på fakturan. I den posten ingår både service och omsorg. I dagsläget specificeras "omsorg" och "service" som separata poster.

Vad innebär förändringen från minutstyrning till ett tillits- och behovsstyrt arbetssätt?

I arbetet med Kungsbackamodellen går vi bort från den strikta minutstyrningen. Vid strikt minutstyrning specificerar biståndshandläggaren exakt hur många minuter och hur ofta olika insatser, som till exempel kvällsbehov (30 minuter), ska ges för att tillgodose omsorgstagarens behov.

Den detaljerade beställningen styr sedan hemtjänstutförarens planering av medarbetarnas arbetsdag. Problemet med detta är att det inte ger utrymme för anpassning efter individens unika behov, eftersom det följer standardiserade schabloner och detaljerade insatser.

Med Kungsbackamodellen slopar vi den strikta minutstyrningen. Det innebär att vi tar bort de detaljerade beställningarna från biståndshandläggaren. I stället fokuserar biståndshandläggaren på att utreda och bedöma vilka behov omsorgstagaren har och hemtjänsten fokuserar på hur behoven ska tillgodoses. Biståndsbeslut och lagstiftningens intensioner om skälig levnadsnivå ligger fortsatt kvar som grund för frekvens.

Hemtjänstpersonalen arbetar sedan tillsammans med omsorgstagaren för att utforma omsorgen utifrån de individuella behov som har beviljats. Det finns fortsatt ramar och regler för hur omsorgen ska utformas men utan den strikta minutstyrningen får hemtjänstpersonalen större möjlighet till att påverka och planera sin arbetsdag utifrån omsorgstagaren behov. Det innebär att om omsorgstagarens behov förändras kan omsorgen snabbare individanpassas i nära dialog med omsorgstagaren. Omsorgstagarna förväntas uppleva ökad delaktighet och inflytande över sin vård och omsorg.

Vi har också utvecklat vårt arbetssätt med gemensamma uppföljningar av våra omsorgstagares behov och ökar det tvärprofessionellt samarbetet internt.

Vad är ett samhälle i förändring?

Fler behöver vård och omsorg. I Kungsbacka kommun förväntas antalet personer som behöver omsorg öka från 3000 till nästan 4000 fram till år 2035. Samtidigt ökar inte antalet människor i arbetsför ålder i samma takt. För att fortsätta kunna ge vård och omsorg till alla som behöver det måste vi förändra hur vi arbetar. Införandet av Kungsbackamodellen är en av flera åtgärder för att möta denna samhällsförändring.

Vad innebär inriktningsbeslutet ”digitalt först”

För att säkra en fortsatt god och nära vård med rätt kompetens på rätt plats måste verksamheten dra nytta av möjligheterna med välfärdsteknik. Under 2022 beslutade nämnden för Vård & Omsorg att förvaltningen ska arbeta med digitala lösningar som norm. Under 2024 fokuserar verksamheten särskilt på att öka användningen av medicingivare, digitala trygghetskameror för nattlig tillsyn och digitala patientmöten.