Har du svårt att själv laga mat på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning kan få hjälp att handla färdiga kylda och frysta rätter.

Kvinna som beställer mat online

Du som har svårt att själv laga mat på grund av till exempel ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning, kan få hjälp med det. För att få den hjälpen behöver du först skicka in en ansökan eller kontakta en biståndshandläggare.

Kontakta våra biståndshandläggare

Du kan ansöka om att få hjälp med att handla färdiga kylda och frysta rätter. Du kan också få hjälp att handla dagligvaror, som till exempel frukt och bröd. Du gör beställningen digitalt tillsammans med personal från hemtjänsten.

Kylda och frysta rätter

I dagsläget levererar vi färdiglagad varm mat. Men från och med hösten 2022 kommer du istället att få hem färdiga rätter som är kylda eller frysta och som du värmer själv.

Alla nya omsorgstagare som beviljas hjälp med inköp kommer att börja med kylda rätter från och med den 1 april.

Du beställer tillsammans med hemtjänsten

De kylda färdiga rätterna eller dagligvaror som till exempel bröd, frukt och kaffe beställer du via en utvald matbutik på nätet. Hemtjänstens personal gör beställningen åt dig eller tillsammans med dig. Beställningen görs på en läsplatta eller dator som personalen har med sig. Du kan också beställa själv eller tillsammans med en anhörig.

Matbutiken som kommunen har avtal med heter Citybutikerna i Göteborg och är en del av Hemköp. Hemsidan för beställning är new.matdirekt.se Länk till annan webbplats..

Frågor och svar om mat till hemmet

När börjar leveransen av kylda färdigrätter?

Införandet kommer att ske efter hand i olika delar av kommunen med start i september 2022. Du kommer att få mer information vad som gäller för just dig innan vi startar i just ditt hemtjänstområde. Alla som beviljas hjälp av kommunen med färdiglagad mat från den 1 april kommer att gå över till kylda färdiga rätter direkt.

Vad är det för leverantör av mat?

Den upphandlade leverantören heter Citybutikerna i Göteborg och är en del av Hemköp. De har både vanliga dagligvaror och färdiga maträtter som är kylda eller frysta. Citybutikerna är specialiserade och har god erfarenhet av att leverera matvaror till personer med hemtjänst. De levererar sedan flera år dagligvaror och kylda färdiga maträtter till hemtjänsttagare i Härryda kommun och Göteborgs kommun.

Vad är det för kylda färdigrätter?

De kylda färdigrätterna tillagas av olika leverantörer, bland annat en cateringfirma i Göteborg. Det kommer att finns ett 40-tal olika maträtter att välja mellan. Det finns även ett stort utbud av frysta färdigrätter.

Vad är fördelarna för dig med kylda färdigrätter?

Det finns flera fördelar med leverans av kyld mat. Du får större möjlighet att påverka din vardag och behöver inte vara hemma och passa tiden för att ta emot maten då den levereras en gång per vecka. Du kan äta när du vill och värma så mycket som du vill äta. Det kommer att finnas över 40 olika maträtter att välja mellan som är kylda.

Kyld mat håller en högre kvalité än varm mat, eftersom varm mat kan tappa i kvalité och näringsinnehåll under själva leveransen. Kyld färdigmat har dessutom en längre hållbarhet.

Jag har en privat utförare av hemtjänst. Vad gäller då?

Du som har hjälp av Blommans hemtjänst, Olivia hemomsorg eller Gottskärs hemtjänst påverkas inte av förändringen just nu. Vi kommer att införa digitala inköp av dagligvaror och övergången från varm färdig mat till kylda färdiga rätter för personer med privata utförare av hemtjänst med start i september.

Jag har specialkost. Hur påverkar detta mig?

Den som har behov av specialkost kommer att få specialkost. Du får mer information om hur inför förändringen i september.

Hur ska jag göra beställningen av mat?

Hemtjänstens personal gör beställningen åt dig eller tillsammans med dig på en läsplatta eller dator som vi i hemtjänsten har med oss. Då kan ni tillsammans välja de varor du vill handla från Citybutikerna. Det är viktigt att du har skrivit ner på inköpslistan vad du vill handla inför att hemtjänsten kommer hem till dig. Om du behöver hjälp att göra en inköpslista kan personalen hjälpa dig med det under veckan.

Vi gör beställningen några dagar innan det är dags för leverans. När ordern är lagd går det inte att ändra i beställningen. Du får information av hemtjänsten vilken dag som du får leverans av maten.

Hur beställer jag själv eller med hjälp av en anhörig?

Om du redan har en läsplatta, dator eller mobiltelefon och själv vill och har möjlighet att göra din beställning går det bra. Du kan också ta hjälp av en anhörig. För att göra beställningen behöver du inloggningsuppgifter. Du får inloggningsuppgifterna av hemtjänsten. Beställningen görs från Citybutikernas hemsida: new.matdirekt.se Länk till annan webbplats.

Jag vill handla själv men behöver hjälp. Hur kan jag få det?

Biblioteken runt om i kommunen har regelbundet tillfällen där du kan komma för att få digitalt stöd och handledning. Bibliotekens medarbetare kan visa och handleda dig hur du gör för att handla mat på nätet så att du kan klara av det själv hemma.

Du kan ha med dig din egen dator eller surfplatta. Har du inte någon surfplatta eller dator så finns det att låna på biblioteket. Du kan också låna med dig en surfplatta hem under en begränsad tid, på samma sätt som du lånar en bok från biblioteket. Det är drop in på träffarna så du behöver inte anmäla dig i förväg.

Här hitta du öppettider och mer information om träffarna. Länk till annan webbplats.

De olika Träffpunkterna erbjuder också med jämna mellanrum digital hjälp som en aktivitet. Du kan läsa när och var Senior i Kungsbacka erbjuder digital hjälp i Träffpunkternas program.

Du hittar programmet i evenemangskalendern.

Kan hemtjänsten gå i andra butiker åt mig?

Nej, hemtjänsten kan inte handla hos en enskild fiskhandlare eller göra andra ärenden, som exempelvis köpa lotter. Hemtjänstpersonalen tar inte med sig pant. Citybutikerna som är leverantör av maten kommer inte att återanvända gamla påsar utan kommer att packa i nya påsar vid varje inköpstillfälle.

Vad kostar det?

De kylda rätterna har olika priser och en majoritet av rätterna är billigare än dagens pris. Även om ett fåtal rätter är dyrare än dagens pris för varm mat så blir totalkostnaden billigare eftersom kostnaden för den dagliga leveransen försvinner.

Du kommer inte att betala butiken någon avgift för att maten plockas eller levereras hem till dig. Du kommer fortsätta att betala din avgift till hemtjänsten som vanligt.

Hur betalar jag?

Din första faktura kommer på papper. Vill du eller din anhörige ha den till en annan adress eller på mejl så hör av dig till din hemtjänstgrupp. Efter det kan du välja att betala via faktura eller autogiro. Det kostar inget extra att betala med faktura eller autogiro. Du behöver inte ha Bank-ID.

Det smidigaste sättet att betala är via autogiro eftersom du inte behöver hålla redan på när fakturan förfaller utan pengarna dras direkt från ditt konto. Om du vill betala med autogiro ska du skicka in blanketten för anmälan om autogiro. Om du inte fått blanketten kan du be att få den av hemtjänstpersonalen.

Du kan även välja att betala via en samlingsfaktura med 30 dagars betalfrist. Fakturan går att få på mejl eller som pappersfaktura med posten. Meddela din hemtjänst till vilken adress eller mejladress som du vill ha fakturan till.

Du behöver inte betala butiken någon avgift för att maten plockas eller levereras hem till dig. Du kommer fortsätta att betala din avgift till hemtjänsten som vanligt.

När sker leveransen?

Du får information av hemtjänsten vilken dag som maten levereras hem till dig. Om du kan öppna dörren själv så är det medarbetare från Citybutikerna som levererar maten hem till din dörr. Om du får hjälp av kommunen att ta emot och packa upp varorna så är det hemtjänstens medarbetare som leverera maten till dig.

Vem ringer jag om jag har frågor om hur jag handlar digitalt?

Du kan kontakta din hemtjänstgrupp.

Vem ringer jag om jag har frågor om min faktura?

Om du har frågor om din faktura, kontakta Hemköp Masthuggstorget.
Telefontid: 8.00 - 11.00, 12.00 - 14.00
Telefonnummer: 031–856630 (tonval 1)

Så går det till att söka stöd

Du som har behov av stöd eller hjälp i din vardag kan ansöka om det.

Avgift för hemtjänst

Du betalar efter en timtaxa för den hjälp du får av hemtjänsten utifrån antalet timmar du får hjälp varje månad.

Kontakta biståndshandläggare

En biståndshandläggare är den person som har hand om ditt ärende kring vård och omsorg i kommunen.