- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Hjälp i vardagslivet och hemmet
- Trygghetslarm
Trygghetslarm
Med ett trygghetslarm kan du kan larma om hjälp när som helst på dygnet om något akut skulle hända dig i din bostad.
Genom larmet får du kontakt med vår trygghetslarmscentralen som kan skicka någon från kommunen hem till dig. På så sätt kan du känna dig trygg och säker i ditt hem.
Så fungerar trygghetslarmet
Trygghetslarmet består av två delar:
- En larmknapp som du har på dig.
- En larmapparat med mikrofon och högtalare.
Larmknappen kan sitta på din handled, ungefär som en klocka, eller så kan du bära det som ett halsband. Den är vattentät och det är viktigt att du alltid har larmknappen på dig. I första hand ska trygghetslarmet användas akut. Det kan till exempel vara om du ramlar eller blir akut sjuk.
Så larmar du
När du trycker på knappen blir du kopplad till en larmcentral. Där finns personer som svarar dygnet runt. Larmapparaten fungerar som en högtalartelefon så du kan prata rakt ut i rummet. Trygghetslarmet fungerar inomhus i din bostad.
Om trygghetslarmcentralen inte får kontakt med dig via trygghetslarmet efter att du larmat ringer de alltid på den vanliga telefonen eller din mobiltelefon. Trygghetslarmcentralen kontaktar sedan personal från hemtjänsten som kommer hem till dig. Svarar du inte åker hemtjänsten hem till dig ändå.
Hemtjänsten kommer hem till dig
På dagen är det personal från din ordinarie hemtjänst som kommer när du trycker på trygghetslarmet. På natten kommer alltid personal från kommunens hemtjänst.
Undantaget gäller om du bara har serviceinsatser, som exempelvis hjälp med städning och inköp av dagligvaror. Då är det kommunens hemtjänstpersonal som kommer när du larmar, oavsett tid på dygnet.
Ansök om trygghetslarm
Du ansöker om trygghetslarm hos biståndshandläggaren, som bedömer om du behöver larm eller inte.
Du kan ansöka om ett trygghetslarm om har en funktionsnedsättning och känner dig orolig för att till exempel ramla utan att kunna kalla på hjälp.
Så mycket kostar trygghetslarm
Avgiften för trygghetslarm är 322 kronor per månad.
Mer om lås och larm
Avgifter för vård och omsorg
Vi tar ut en avgift för vård och omsorg och hur stor den är beräknas utifrån din inkomst och hur mycket hjälp du får.
Så går det till att söka stöd
Du som har behov av stöd eller hjälp i din vardag kan ansöka om det.
Kontakta biståndshandläggare
En biståndshandläggare är den person som har hand om ditt ärende kring vård och omsorg i kommunen.
Testpatrullen
Testpatrullen består av frivilliga seniorer med uppgift att testa och pröva på välfärdstekniska produkter och tjänster. De utvärderar användarvänlighet, upplevd nytta och dess vettighet. Och sätter sedan betyg på dem.