Webbinarium i rekryteringsprocessen

Exempelbild

När vi rekryterar kan vi erbjuda potentiella kandidater att delta på ett webbinarium om den tjänst vi rekryterar till. Det ökar möjligheten att hitta den bästa kandidaten för jobbet och kan spara tid för både oss och den som söker jobb.

Varför?

Att rekrytera rätt kompetens till rätt roll är en viktig fråga för oss som arbetsgivare. På förvaltningen för Service finns Rekryteringscenter som stöttar kommunens chefer vid rekryteringar av chefer eller medarbetare inom specialistområden. Genom att erbjuda potentiella kandidater att delta på ett webbinarium om den tjänst vi rekryterar till, kan vi skapa bättre förutsättningar för att matcha rätt person med rätt tjänst. Webbinariet kan bidra till en djupare förståelse för tjänsten och vad den innebär. Det kan ge kandidaterna bättre möjligheter att lyfta fram sina relevanta erfarenheter och därmed öka chansen för oss att hitta rätt kandidat. Den som tvekar på huruvida rollen är rätt, får möjlighet att skapa sig en tydligare bild av tjänsten. Det kan innebära att vissa blir mer inspirerade att söka tjänsten efter webbinariet, medan vissa kanske inser att detta inte är jobbet för mig. Det sparar tid. Både för oss som arbetsgivare och för kandidaterna.

Vad?

I samband med rekryteringar kan vi genomföra ett webbinarium om den aktuella tjänsten. Vid webbinariet får potentiella kandidater möjlighet att höra mer om tjänsten direkt från teamet bakom annonsen. Kandidaterna kan också ställa frågor via en chatt. Medverka vid webbinariet kan den rekryterande chefen göra, men gärna även andra kollegor och medarbetare som kan bidra med viktiga perspektiv på rollen och på kommunen som arbetsgivare. Ambitionen är att Rekryteringscenter ska kunna erbjuda webbinarium som en möjlighet i alla rekryteringsprocesser.

Hur?

Rekryteringscenter och rekryterande chef beslutar tillsammans om ett webbinarium passar i den aktuella processen. Inbjudan till webbinariet och en länk till anmälan finns med redan från början i den jobbannons som går ut. Webbinariet genomförs som en livesändning via Teams. Det kan vara lämpligt att genomföra webbinariet ungefär i mitten av ansökningstiden. Då hinner annonsen spridas men det finns också tid kvar för de kandidater som vill skicka in sin ansökan efter webbinariet. Kandidaterna deltar anonymt vid webbsändningen och de har möjlighet att ställa frågor via en chatt. Chatten modereras innan frågorna syns för övriga deltagare.

Peter Gustavsson är projektledare

Personen bakom

Rosanna Palmgren, rekryteringspartner på Service

För några år sedan deltog jag i ett liknande upplägg utanför kommunen och slogs av vilken förträfflig idé detta var. Jag valde att inte söka den aktuella tjänsten på grund av en viktig detalj som framkom. Man skulle jobba mycket med det engelska språket och det var jag inte alls sugen på. Denna information besparade både mig och företaget tid. Idén var för bra för att inte fundera på om en kommun som vi kunde göra något liknande och tillsammans med kollegorna började vi fila på ett upplägg.

  • Drivs av: Förvaltningen för Service

Globala mål

Ikon för FN:s globala mål Hållbara städer och samhällen