- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Bygga nytt, ändra eller riva
- Vad ska du bygga?
- Bygga nytt flerbostadshus
Bygga nytt flerbostadshus
Om du vill bygga ett nytt flerbostadshus behöver du alltid bygglov.
Steg 1 – Ta reda på vad som gäller för ditt bygglov
I detaljplanen kan du ta reda på vad som gäller för din fastighet innan du börjar planera. Detaljplaner hittar du i kommunens karta. Länk till annan webbplats.
Så här lång tid tar din ansökan
Tio veckor från att du har lämnat in godkända underlag.
Om du inte har lämnat in godkända underlag tar vi kontakt med dig. Det gör vi inom tre veckor från att du skickat in din anmälan eller ansökan.
Bygga nytt flerbostadshus
Avgiften varierar beroende på byggnadens storlek och kan bli från 21 600 till 105 600 kronor (om du bygger över 5 000 kvadratmeter).
Kostnad för karta, eventuell utstakning och lägeskontroll är inte inräknat.
Steg 2 – Ta fram underlag för din ansökan
När du tar fram ditt underlag är det viktigt att tänka på att alla ritningar ska vara fackmannamässigt ritade. Det betyder att de ska vara:
- ritade med linjal och med svarta linjer på vit bakgrund. Använd inte rutat eller linjerat papper om du ritar för hand.
- måttsatta (höjd, längd, bredd eller avstånd) i meter med minst en decimal.
- skalenliga och ha en skalstock (ett måttsatt skalstreck som visar skalan) så att det går att kontrollera att skalan och måtten stämmer.
Dessa handlingar behöver du lämna in tillsammans med din ansökan:
I vissa fall måste du också lämna in:
Några sista saker att tänka på när du bygger nytt
- När du gör en ansökan kommer vi att fråga efter vad för material och färg du har på tak och väggar. Se till att ha NCS-koden för det redo.
- Ibland behöver du visa att byggnaden uppfyller speciella krav, till exempel rörande tillgänglighet, kulturvärden eller brandskydd. Då ber vi om en utredning eller ett intyg av en certifierad sakkunnig. Hitta certifierade personer (Boverket).
Länk till annan webbplats.
- När du bygger ett nytt flerbostadshus behöver du alltid en kontrollansvarig. När du gör en ansökan behöver du lämna olika uppgifter angående den som ska vara kontrollansvarig. Läs mer om och hitta en certifierad kontrollansvarig (Boverket).
Länk till annan webbplats.
- Om din fastighet ligger inom kulturmiljöprogrammet eller i sig är kulturhistorisk värdefull är så kan du behöva lämna mer uppgifter om hur inglasningen ska anpassas till miljön. Till exempel kan du behöva lämna in olika detaljritningar eller en antikvarisk förundersökning. På kommunens karta kan du se om din fastighet finns inom kulturmiljöprogrammet eller i bebyggelseregistret. Kulturmiljöprogram och bebyggelseregister på kommunens karta
Länk till annan webbplats.
- För att börja bygga behöver du också ha ett startbesked som du får efter att vi tillsammans har haft ett tekniskt samråd.
- Det ska finnas låsbara utrymmen för förvaring av säsongsutrustning nära lägenheterna. Det ska också finnas utrymme för förvaring av till exempel cyklar, barnvagnar och rullatorer.
- Det ska finnas ett utrymme för att ta hand om avfall från boende i fastigheten.
- Om bostadshuset ska ha fler än tio parkeringsplatser behöver du se till att det finns ledningsinfrastruktur för laddstolpar till alla platserna.
Steg 3 – Skicka in din ansökan
Nu är du redo att skicka in din ansökan, använd vår e-tjänst.