- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Aktuella projekt
- Framtidens avloppsrening i Kungsbacka
Framtidens avloppsrening i Kungsbacka
Vi skapar en renare, friskare Kungsbackafjord med framtidens avloppsrening. Utbyggnaden av Hammargårds reningsverk är Kungsbackas enskilt största satsning på en hållbar utveckling för framtiden.
Kort fakta
Fastighet: Kungsbacka 6:27
Detta planerar vi: Utbyggnad av Hammargårds reningsverk
Kostnad: 1 655 miljoner kronor
Aktuellt
Vi planerar för en uppgradering av Hammargårds avloppsreningsverk. Utbyggnaden innebär både en ökad kapacitet och en högre grad av rening. Den 26 april 2023 godkände länsstyrelsens miljöprövningsdelegation Kungsbackas ansökan om tillstånd för utbyggnaden av Hammargårds avloppsreningsverk. Förhoppningen är att de första arbetena kan komma igång under 2025.
Detaljplan
Parallellt med projektet arbetar vi med att ta fram en detaljplan för området. I detaljplanearbetet prövas möjligheten för befintliga verksamheter att utvecklas.
Detaljplan för utveckling av reningsverk och värmeverk
Beslutsprocessen
Under våren 2024 kommer politikerna i Kungsbacka att behandla projektets förslag till investeringsbeslut. Kommunfullmäktige är sista instans.
- Mars 2024 - Projektet styrgrupp fattade beslut om att godkänna projektet investeringsomfattning.
- April 2024 – Nämnden för Teknik fattade beslut om att godkänna projektet investeringsomfattning.
- Maj 2024 – Kommunstyrelsen behandlar projektets förslag till beskrivning och investeringskostnad.
- Juni 2024 – Kommunfullmäktige behandlar projektets förslag till beskrivning och investeringskostnad.
Fördjupning av projektet
Hållbarhet
Vi arbetade tidigt fram en hållbarhetsprofil för projektet. Den beskriver fokusområden inom hållbarhet och hur projektet ska bidra till de globala målen. Följande åtta hållbarhetsmål utgör de övergripande fokusområdena i projektet Framtidens Avloppsrening. Hållbarhet var en central del i upphandlingen av totalentreprenören, genom att hållbarhetsfrågor var ett tungt vägande utvärderingskriterium.
I projektet görs följande aktiviteter och åtgärder för att kartlägga och minska utsläppet av klimatgaser:
- Klimatpåverkan har varit ett tungt vägande utvärderingskriterium vid valet av ny reningsprocess och ett klimatmål har satts för den nya anläggningen. Klimatmålet har konkretiserats ned till att den nya anläggningen ska vara energineutral samt klimatpositiv med 120 procent. Det innebär att anläggningen ska bidra till en utsläppsreduktion som motsvarar 120 procent av de utsläppen som anläggningen orsakar. På så sätt kommer nettoutsläppen från anläggningen vara minus 20 procent.
- Projektet kommer att ta fram en klimatkalkyl i samband med projektering av systemhandling och sedan utforma ett mål om att förbättra utfallet från kalkyl till genomförande.
- Vid samtliga val av tekniska lösningar så utvärderas klimatavtrycket och viktas tillsammans med ekonomiska aspekter och andra relevanta aspekter.
- Vid alla inköp kommer hållbarhet och klimatpåverkan utvärderas när olika leverantörer och produkter utvärderas.
- Flertalet av projektet uppslag för innovativa lösningar har bäring på klimatförbättrande lösningar.
- Projektet har genomfört ett klimatbokslut för befintlig drift och för den nya anläggningens design, för att se dess nuvarande utsläpp och hur stort klimatavtryck den nya anläggningen kommer ge.
Innovation och digitalisering
Projektet har från styrgruppen fått i uppdrag att hålla en hög nivå av innovation och digitalisering, vilket stämmer väl med kommunens ambitioner om hur välfärdssamhällets framtida utmaningar ska bemötas. Ett specifikt uppdrag har varit att projektet ska ha en digital tvilling, en processmodell som representerar det nya verket och kan användas som stöd när processtekniker styr och kontrollerar avloppsreningen i det nya verket.
Tidplan
- Under 2019–2020 tog vi fram det slutliga underlaget för en ansökan om miljötillstånd.
- 28 februari 2022 skrev Kungsbacka kommun ett så kallat partneringavtal med entreprenören Byggdialog AB.
- Miljötillstånd beviljades våren 2023.
- Byggstart blir troligen 2025, och verket skulle kunna vara i drift 2030.